Äppelmust är en ren naturprodukt som innehåller 100% pressade äpplen utan tillsatser. Vi erbjuder er möjligheten att komma till oss med era egna äpplen och återfå få dem som en pressad, pastöriserad äppelmust, förpackat i praktisk Bag-in-Box.
MUSTERIET ÄR NU STÄNGT FÖR 2024. VI TACKAR ALLA KUNDER OCH HOPPAS PÅ ATT FÅ SE ER IGEN HÖSTEN 2025 :-)
När äppelsäsongen drar i gång
lägger vi ut information på instagram. Vårt konto heter @lornsgarden. Då finns
information om lediga tider och hur man bokar tid för att lämna sina äpplen i musteriet.
Vänligen observera att du måste boka en tid via email för att vi ska kunna musta dina äpplen. Det går tyvärr inte att "bara komma förbi och lämna några kassar".
Titta efter lediga tider på
instagram och maila till lina@lornsgarden.se för att boka. Ange namn, mobilnummer,
uppskattat antal kg äpplen och om du vet vilken äppelsort du har.
Plocka dina äpplen och lämna dem hos oss under våra drop-in tider efter att du
fått en bokningsbekräftelse. Vi ser gärna att du har minst 50 kg med dig. Har
du en mindre mängd äpplen kan du ju alltid gå ihop med en granne. Lägg äpplena luftigt i lådor eller pappkassar. Tänk på din och våra ryggar och packa inte för tungt, max 10
kg per påse. 2 kg äpplen ger ca 1 liter must.
Frukten brukar
vara lagom mogen om kärnorna hunnit bli bruna. Dela och smaka på äpplena. Goda
äpplen ger god must. Mindre, ljusa fläckar och skorv på äpplena är inga problem, men sortera bort övermogna, mjöliga eller ruttna äpplen. Fallfrukt från hagar med betande djur får inte tas med till musteriet p g a risk för kolibakterier.
Vi tvättar och krossar
äpplena innan de läggs i fruktpressen. Där pressas fruktmassan under högt tryck
till råmust. Råmusten hettas varsamt upp till 80 grader, så att äpplets smak
och näringsämnen bevaras. Musten blir pastöriserad och jästbakterier dör.
När musten är klar tappas
den på 3 liters bag-in-box-påsar (vi fyller i nuläget ej på flaska). Musten behöver svalna innan den kan packas i
pappkartonger. Därefter får du ett sms om när du kan hämta din must. Vanligtvis
inom 2 – 5 dagar. Pastöriserad
must är hållbar upp till 12 månader i rumstemperatur. Öppnad förpackning är
hållbar 3 – 4 veckor i kylskåp.
Du betalar med Swish eller kort vid
utlämnandet av musten. Pastöriserad must
från egna äpplen i 3 litersförpackning kostar 95 kr.
OBS! Vid mindre mängder frukt kan vi inte garantera att 100% av musten är från just dina äpplen då den kan behöva samsas med äpplen från andra i processen. Vid större mängder (>50 kg) så kommer den färdiga musten enbart från dina egna äpplen.